Często pytacie czy pasty do zębów są szkodliwe dla zdrowia lub czym się kierować przy wyborze pasty do mycia zębów?

Mamy nadzieję, że ten wpis rozwieje wasze wątpliwości 🙂

Jak działają pasty do zębów

W mechaniczny sposób usuwają z powierzchni zębów i dziąseł różnego rodzaju zanieczyszczenia i naloty. Rolą pasty do zębów jest zapewnienie ładnego wyglądu zębów oraz świeżego oddechu.

Jakie grupy substancji znajdziemy w pastach do zębów?

  • środki abrazyjne – substancje ścierne, powszechnie nazywane środkami czyszczącymi i polerującymi;
  • środki pieniące – detergenty tzn. środki powierzchniowo czynne lub surfaktanty;
  • środki żelujące – decydujące o konsystencji preparatu tj. emulgatory, stabilizatory, regulatory lepkości;
  • substancje smakowo -zapachowe;
  • substancje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne;
  • związki fluoru;

Niebezpieczne składniki w pastach do mycia zębów

Oto niektóre z niebezpiecznych lub szkodliwych składników, których osobiście unikamy w pastach do zębów. Jeśli na bieżąco śledzisz nasz blog to kilka z tych substancji będzie Ci na pewno już znane gdyż pojawiają się w wielu produktach. Wymieniając te składniki w kółko, mamy nadzieję, że będziesz w stanie rozpoznać je na etykietach.

  • Laurylosiarczan sodu – INCI: Sodium lauryl sulfate/sodium laureth sulfate  [1-4]
  • Parabeny – Parabens [5-10]
  • Triklosan – INCI: Triclosan [11-17]
  • Glikol propylenowy  – INCI: Propylene glycol [18-20]
  • Sztuczne barwniki [21-23]
  • Fluor –  INCI: Sodium Monofluorophosphate [24-28]
  • Sztuczne substancje słodzące – producenci używają w pastach do zębów sztucznych substancji słodzących, by zamaskować gorzki smak substancji chemicznych. Teoretycznie mogliby używać też cukru, ale to byłoby niezgodne z przeznaczeniem 😛
  • Gliceryna syntetyczna – INCI: Glycerin [29,30]
  • Benzoesan sodu – INCI: Sodium benzoate [31,32]

  Jeśli nadal nie jesteś przekonany/na do czytania etykiet lub jeśli ciężko zapamiętać Ci te wszystkie nazwy śledź uważnie blog na którym za kilka dni pojawi się zestawienie dostępnych na polskim rynku naturalnych past do mycia zębów, które nie zawierają wypisanych powyżej składników.

Co się kryje w pastach do mycia zębów? Literatura:

[1] http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706110/SODIUM_ LAURYL_SULFATE/
[2] B.B. Herlofson, P. Barkvoll, Sodium lauryl sulfate and recurrent aphthous ulcers. A preliminary study. Acta Odontol Scand.,1994, 52, 257-9
[3] Y.J. Shim, J.-H. Choi, H-J Ahn, S.-J. Kwon, Effect of sodium lauryl sulfate on recurrent aphthous stomatitis: a randomized controlled clinical trial. Oral Diseases, 2012, 18,655-60
[4] http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/726229/ETHYLENE_OXIDE/
[5] http://www.ewg.org/skindeep/search.php?query=parabens
[6] http://davidsuzuki.org/issues/health/science/toxics/fragrance-and-parfum/
[7] http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-ofconcern/parabens/
[8] P.D. Darbre, P.W. Harvey, Paraben esters: review of recent studies of endocrine toxicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks, J. Appl. Toxicol., 2008, 28, 5, 561-78
[9] J.J. Prusakiewicz i wsp., Parabens inhibit human skin estrogen sulfotransferase activity: Possible link to paraben estrogenic effects. Toxicology, 2007, 232, 248-56, 2007
[10] X. Ye i wsp., Parabens as urinary biomarkers of exposure in humans. Environmental Health Perspectives, 2006, 114, 1843-1846
[11] http://www.dailymail.co.uk/news/article-2722289/Chemical-used-Colgate-Total-toothpaste-linked-cancer.html
[12] L. Zorrilla, E. K. Gibson, S. C. Jeffay, K.M. Crofton, W. Setzer, R. L. Cooper, T. E. Stoker, The effects of Triclosan on Puberty and Thyroid Hormones in Male Wistar Rats, Toxicological Sciences, 2009, 107, 56-64
[13] J. Yang, Experts concerned about dangers of antibacterial products, The Globe and Mail, August 21, 2009
[14] A. E. Aiello, B. Marshall, S. B. Levy, P. Della-Latta, S. X. Lin, E. Larson,  Antibacterial Cleaning Products and Drug Resistance, Emerging Infectious Diseases, 2005, 11, 1565–1570
[15] S. P. Yazdankhah, A. A. Scheie, E.A. Hoiby, B. T. Lunestad, E. Heir, T. O. Fotland, K. Naterstad, H. Kruse, Triclosan and antimicrobial resistance in bacteria: an overview. Microbial Drug Resistance, 2006, 12, 83-90.
[16] A. J. Davies, J. Y. Maillard, Bacterial adaption to biocides: the possible role of ‘alarmones’, Journal of Hospital Infection, 2001, 49, 300-2
[17] A. M. Calafat, i wsp., Urinary Concentrations of Triclosan in the U.S. Population: 2003-2004. Environmental Health Perspectives, 2008; 116, 303-307.
[18] http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/705315/PROPYLENE_GLYCOL/#
[19] http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/propylene_glycol_addendum.pdf?id=1123&tid=240
[20] http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/705315/PROPYLENE_GLYCOL/#
[21] http://cspinet.org/new/pdf/dyes-problem-table.pdf
[22] B. F. Feingold, Hyperkinesis and Learning Disabilities Linked to the Ingestion of Artificial Food Colors and Flavors., Journal of Learning Disabilities, 1976, 9, 19-27
[23] P. Grandjean P. J. Landrigan, Developmental neurotoxicity of industrial chemicals, Lancet 368, 2006, 9553, 2167-8
[24] S. M. Levy, N. Guha-Chowdhury, Total fluoride intake and implications for dietary fluoride supplementation, Journal of Public Health Dentistry, 1999, 59, 211-23
[25]  E. B. Bassin i wsp., Age-specific fluoride exposure in drinking water and osteosarcoma (USA), 2206, 17, 421-428
[25] National Research Council. (2006). Fluoride in drinking water: a scientific review of EPA’s standards. National Academies Press, Washington D.C.
[26] S. Peckham S i wsp., Are fluoride levels in drinking water associated with hypothyroidism prevalence in England? A large observational study of GP practice data and fluoride levels in drinking water, Journal of Community Health & Epidemiology, 2015, 69, 619-624
[27] National Research Council. (2006). Fluoride in drinking water: a scientific review of EPA’s standards. National Academies Press, Washington D.C.
[28] P. Grandjean, P. J. Landrigan, Neurobehavioural effects of developmental toxicity. Lancet Neurology, 2014, 13, 330-38
[29] http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701959/DIETHYLENE_GLYCOL/
[30] http://www.fda.gov/downloads/Drugs/…/Guidances/ ucm070347.pdf
[31] https://cspinet.org/resource/seeing-red-time-action-food-dyes
[32] https://www.cornucopia.org/wp-content/uploads/2016/08/toothpaste-report-web.pdf